Belg eet en drinkt iets vaker thuis
Foto: rr
Door de economische crisis eet en drinkt de Belg vaker thuis, al is het verschil klein. Dat blijkt uit een studie over het eetgedrag van de Belgen die het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) vrijgaf.

Onderzoeksbureau InSites bevroeg in 2009 elke dag online 17 Belgen tussen 15 en 65 jaar. In totaal ging het om 6.264 mensen.

Eten & drinken

We eten of drinken bijna met zijn allen minstens een  keer per dag thuis. Over de jaren heen zijn we meer elders gaan consumeren. Dat komt door de gestegen mobiliteit, de grotere welvaart, de hectische samenleving of omdat we ervan genieten.

Waar heeft u gisteren iets gegeten of gedronken?

thuis: 98 procent (+1 procent)
op school of op het werk: 30 procent (-7 procent)
op restaurant, café of snackbar: 21 procent (-2 procent)
bij familie of vrienden: 19 procent (+2 procent)
onderweg: 10 procent (=)

Warme maaltijd

Op een gemiddelde dag in 2009 aten 90 procent van de Belgen tussen 15 en 65 jaar minstens één keer een warme maaltijd. Dat is bijna evenveel als in 2007, toen 91procent een warme maaltijd at.

Net als in 2007 zijn 74 procent van de geconsumeerde warme maaltijden thuisbereid en 26 procent dus niet-thuisbereid. Er is duidelijk nog steeds een groot overwicht van thuisbereide maaltijden. Vooral de gezinnen met kinderen koken voornamelijk zelf. De alleenstaanden zonder kinderen staan het minst achter het fornuis.

De warme thuisbereide maaltijden worden eerder ’s avonds tussen 17 en 20 u gegeten dan ’s middags tussen 12 en 14 uur.