België bezet de 22ste plaats in de technologie-index van het World Economic Forum (WEF). Dat is twee plaatsen hoger dan vorig jaar.

De ICT-index geeft weer hoe sterk een land staat in het gebruik van informatie- en communicatietechnologieën. Er wordt onder meer rekening gehouden met de kostprijs en toegankelijkheid van breedbandinternet, het aantal internetaansluitingen, de kwaliteit van het wiskunde- en wetenschappelijk onderwijs en de ontwikkeling van e-government.

Rangschikking

Zweden voert de lijst aan, gevolgd door Singapore en Denemarken. Dat laatste land domineerde de voorbije drie jaren de lijst. Opvallend is dat de Verenigde Staten verder terugvallen in de rangschikking, tot de vijfde plaats. 

1. Zweden
2. Singapore
3. Denemarken
4. Zwitserland
5. Verenigde Staten
6. Finland
7. Canada
8. Hong Kong
9. Nederland
10. Noorwegen
...
22. België

Nederland staat in de top-tien, op de negende plaats. Ook onze andere buurlanden staan hoger genoteerd: Verenigd Koninkrijk (13), Duitsland (14), Luxemburg (17) en Frankrijk (18). Onderaan de rangschikking bengelen Tsjaad, Zimbabwe en Bolivia.

Onderwijs

België scoort vooral goed op kwaliteit van het onderwijs (4de plaats), tijd die nodig is om een activiteit op de starten (5de plaats) en kwaliteit van de leveranciers (5de plaats). Minder goed scoort België op fiscale stimuli en op de mate waarin de overheid ICT stimuleert.

Het aantal internetgebruikers lag in ons land in 2008 op 68,9 op 100. Het aantal gsm-abonnementen bedraagt 111,6 op 100.