School laat jongen bijna uur in boom zitten
Foto: belga
Op een Britse lagere school zat een jongen van vijf bijna een uur helemaal alleen in een boom. De school diende een klacht in tegen een voorbijganger die de jongen uit de boom hielp.

Het incident dateert al van begin deze maand. Een jongen klom rond het einde van de pauze in een boom. Toen hij weigerde om er weer uit te komen, lieten de leerkrachten hem gewoon zitten. Door de veiligheidsregels die op de school gelden, mochten de leerkrachten niets doen behalve observeren. Ze kregen de opdracht om hem vanop een afstand in de gaten te houden, voor het geval hij er zou uitvallen.

Toen voorbijganster Kim Barrett de jongen opmerkte, hielp ze hem uit de boom. De jongen zat daar ondertussen al minstens drie kwartier. 'Hij was nog zo jong. Hij leek helemaal niet bang, maar hij was helemaal alleen. Er waren nergens leerkrachten of andere kinderen te zien. De speelplaats was verlaten’, zei Barrett tegen de Britse krant The Daily Mail.

Klacht bij de politie

Omdat ze geschokt was dat niemand de jongen scheen te missen, stapte Barrett naar de schooldirectie. Maar in plaats van haar te bedanken, diende het schoolhoofd een klacht in bij de politie. Volgens de school betrad de vrouw het terrein zonder toestemming. ‘De veiligheid van onze leerlingen staat boven alles’, zegt hoofd Beverley Martin. ‘We hielden de jongen echt wel in de gaten zodat er niets met hem zou gebeuren. We mogen er als school niet vanuit gaan dat elke vreemde die zonder toestemming op het schoolterrein komt onschuldige bedoelingen heeft. Als mensen zich zorgen maken over het welzijn van een kind moeten ze gewoon naar de balie gaan en dat melden.’
 
Barrett voelt zich tekort gedaan door de manier waarop ze behandeld werd. ‘Ik was erg kwaad toen ik hoorde van de klacht’, zegt ze. ‘Ik denk dat ik de school en de jongen geholpen heb. Het had slecht kunnen aflopen. In plaats van dankbaar te zijn, dienden ze een klacht tegen me in. Het is belachelijk. Die jongen zat daar helemaal alleen. Ik heb daar buiten niemand gezien die hem in de gaten hield. En vanuit de gebouwen konden ze hem zeker niet zien.’