De Europese aandelenmarkten kregen vlak voor sluiting een forse duw na het bekendraken van het financiële noodplan voor Griekenland. Ook de Euro werd mee omhoog gezogen.

De afgelopen twee dagen verloor de euro nog stevig terrein. Donderdag kwam er ook nog positief nieuws uit Dubai en vanwege de voorzitter van het Amerikaanse centrale bankenstelsel.

 

Ben Bernanke zei dat de Amerikaanse economie nog enige tijd lage intrestvoeten nodig heeft. "De economie blijft een aangepast monetair beleid nodig hebben", staat er in een speech voor de Financiën-commissie van het parlement. "Op het gepaste moment zullen de stimulus-maatregelen worden aangepast."

Een lage rente is goed nieuws voor de beurzen. De Eurostoxx-50 sloot af met een winst van 1,52 procent. Ook de meeste nationale indices boekten winst: zowel de Bel20 (+0,85 pct) in Brussel als de DAX (+1,56 pct) in Frankfurt eindigden op het hoogste peil sinds oktober 2008.

In Parijs won de CAC 1,28 pct, de AEX in Amsterdam ging 1,13 pct hoger en de Footsie in Londen +0,88 pct.

Ook de Europese eenheidsmunt herstelde zich. Na een dip van 1,3284 dollar eerder op de dag, eindigde de euro opnieuw boven de grens van 1,33 dollar.