‘Nieuwe zorgwet opnieuw naar Huis van Afgevaardigden’
Foto: afp
De historische wet over de hervorming van de Amerikaanse ziekteverzekering waarvoor president Barack Obama een hevige strijd heeft gevoerd, moet teruggestuurd worden naar het Huis van Afgevaardigden. De Republikeinen hebben een onregelmatigheid in de procedure gevonden, waardoor er een nieuwe stemming over een reeks amendementen moet komen. Dat heeft een woordvoerder van de Democraten in de Amerikaanse Senaat gezegd.

De Republikeinen hebben uren geprobeerd de tekst te blokkeren. Volgens Jim Manley, woordvoerder van Harry Reid, de leider van de meerderheid in de Senaat, zijn er twee relatief kleine bepalingen gevonden die onvolkomenheden van de procedure in de Senaat aantonen. ‘We zullen de tekst moeten terugsturen naar het Huis van Afgevaardigden’, aldus Manley.

In de Senaat begonnen woensdag, nadat president Obama de wet ondertekende, de debatten over een pakket amendementen, gevraagd door het Huis van Afgevaardigden. De goedkeuring van het pakket moest het wetgevende proces afsluiten.

‘Ik ben ervan overtuigd dat de Afgevaardigden de onregelmatigheden zullen oplossen en de wet zullen bekrachtigen', liet Manley weten. De Democraten van het Huis zouden in de mandementen een hervorming van de studentenleningen opgenomen hebben om het hoger onderwijs, dat heel duur is in de Verenigde Staten, efficiënter te financieren.

De Senaat en de Afgevaardigden nemen regelmatig verschillende versies van eenzelfde wet aan voordat ze opnieuw een gezamenlijke tekst stemmen. Bij de wet over de ziekteverzekering is er geen gezamenlijke tekst.

Zondag werd de tekst van de Senaat met 219 stemmen voor en 212 stemmen tegen wel gestemd in het Huis van Afgevaardigden. De Senatoren onderzoeken dus nu de amendementen en de Republikeinen gingen op zoek naar amendementen om de Afgevaardigden te verplichten opnieuw te stemmen.