Haatmail voor democraten na goedkeuring ziekteverzekering
Bart Stupak Foto: afp
In de Verenigde Staten werden een tiental Democraten die zondagavond aan de stemming over de ziekteverzekering in het Amerikaanse Congres hebben deelgenomen, de voorbije dagen naar eigen zeggen bedreigd.

De Democraat Bart Stupak die absoluut tegen abortus is, heeft op het allerlaatste moment een akkoord bereikte met de regering Obama. Daardoor kreeg de president een meerderheid achter zijn wet. Stupak heeft een fax ontvangen met daarop een strop afgedrukt en de tekst: ‘Alle babymoordenaars vergaan door mensenhand of door de hand van God.’

De afgevaardigde van de staat New York, Louise Slaughter, sprak eveneens over incidenten. Er werd een steen naar haar bureau in Niagara Falls gegooid en er werd een bedreigende boodschap achtergelaten op het antwoordapparaat van haar campagnebureau. Slaughter was zondagavond verantwoordelijk voor de stemprocedure. De FBI en de politie van Capitol Hill onderzoeken de feiten.

In Virginia was afgevaardigde Thomas Perriello het doelwit. Bij zijn broer werd een gasleiding stukgemaakt nadat zijn adres was verspreid op een website van de Tea Party, de Obama-haters.

Volgens de Democratische fractieleider Steny Hoyer zijn er in totaal een tiental Democraten het mikpunt van bedreigingen of geweldplegingen.Hij voegde eraan toe dat bepaalde dreigementen ‘zeer erg’ waren. Hij moedigt hen aan naar de politie te stappen met het oog op bescherming.