Netanyahu: ‘Vooruitgang geboekt’
Foto: afp
Het overleg tussen de Amerikaanse president Barack Obama en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft geen oplossing voor het conflict over Israëls nederzettingenbeleid opgeleverd. Maar Netanyahu heeft donderdag wel verklaard dat er vooruitgang is geboekt

Eerder had de krant Haaretz het nochtans over ‘diepe meningsverschillen’ en viel ook bij het Witte Huis te horen dat de meningsverschillen tussen beide landen niet opgelost geraakt zijn.

‘We hebben het juiste evenwicht gevonden tussen het traditionele beleid dat alle Israëlische regeringen volgden en onze bereidheid om manieren te vinden om het vredesproces nieuw leven in te blazen. Je kan zeggen dat we vooruitgang geboekt hebben’, zei premier Netanyahu op de militaire radio, kort voor zijn vertrek uit Washington.
Hij maakte vooral een toespeling op de voortzetting van de bouw van nederzettingen in Oost-Jeruzalem, zoals de voorgaande regeringen van Israël gedaan hebben.

Sisser?

Israëlische media stelden daarentegen dat Netanyahu's bezoek, dat bedoeld was om een punt te zetten achter de crisis met de Verenigde Staten, afliep met een sisser. Ook een woordvoerder van het Witte Huis erkende dat de gesprekken de meningsverschillen niet hebben kunnen gladstrijken op een moment dat de relaties tussen de twee landen in een zware dip zitten.

Het bezoek van Netanyahu aan de Verenigde Staten was onder meer ongewoon door de discretie die er rond hing. De twee leiders gaven bovendien geen gezamenlijke persconferentie en maakten evenmin tijd voor een fotomoment. Bovendien werd er geen officiële foto van de ontmoeting verspreid.