Als Griekenland voor steun moet aankloppen bij het Het Internationaal Monetair Fonds, zal het daar een pakket van rond de 20 miljard euro krijgen. Dat zegt de zakenbank Goldman Sachs.

De Europese hoofdeconoom van de bank, Erik Nielsen, noemt het in een analysenota ‘zeer waarschijnlijk’ dat Athene de komende weken of maanden naar het IMF zal stappen. De Europese top van vandaag is volgens Nielsen de ‘laatste kans’ die de Europese leiders hebben om zo’n scenario te voorkomen voordat de staatskas van de Grieken leeg is.

‘De onderhandelingen (met het IMF) zullen zich focussen op een programma van ongeveer 20 miljard euro over een termijn van 18 maanden’, voorspelt Nielsen. Griekenland moet in april en mei voor 20 miljard euro aflopende leningen herfinancieren.

Nielsen gaat ervan uit dat de Europese Unie zelf een verklaring zal uitvaardigen waarin wordt gesteld dat lidstaten met financiële problemen zich tot het IMF moeten richten, en dat dit eventueel kan worden aangevuld met bilaterale kredieten tussen lidstaten onderling.