Brusselse wint 'Nobelprijs voor kinderliteratuur'
Foto: photo news
Auteur en illustrator Kitty Crowther, die in Ukkel woont en werkt, heeft de Astrid Lindgren Memorial Award gewonnen, een prestigieuze prijs voor kinder- en jeugdliteratuur die ook wel de 'Nobelprijs voor kinderliteratuur' wordt genoemd.

Aan de prijs is een bedrag verbonden van 5 miljoen Zweedse kroon (ruim 500.000 euro). De jury beschrijft de 39-jarige Crowther, dochter van een Britse vader en een Zweedse moeder, als ‘de meester van de lijn, maar ook van sfeerschepping’.

‘In haar wereld staat de deur tussen verbeelding en realiteit wijd open’, luidt het verder. Crowther heeft een 35-tal boeken op haar naam staan. Ze illustreert ook boeken van andere auteurs.

Kitty Crowther debuteerde met ‘Mijn koninkrijk’ in 1994. Ze kreeg in 1997 een Vlag en Wimpel van de griffeljury voor haar prentenboek ‘Mijn vriend Jim’. Voor ‘In het pikkedonker’ ontving ze in 2003 een Zilveren Penseel, in 2005 gevolgd door opnieuw een Zilveren Penseel, voor ‘Kleine Dood en het meisje’. Ze heeft ook onder meer het werk van Bart Moeyaert en Toon Tellegen voorzien van illustraties.

Er waren nog vier andere Belgen genomineerd (Carll Cneut, Klaas Verplancke, Bart Moeyaert en Sylvia Vanden Heede). De prijs werd in 2002 in het leven geroepen na de dood van de wereldberoemde Zweedse kinderboekenschrijfster Astrid Lindgren die vooral bekend is van het personage Pippi Langkous.