De opkomst van de dinosaurussen zo'n 200 miljoen jaar geleden kwam er met de hulp van grote vulkanische activiteit. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek, schrijft BBC.

De dinosaurussen overheersten de planeet zo'n 160 miljoen jaar. Over hoe ze aan hun eind kwamen, zijn wetenschappers het vrij eens. De theorie dat de inslag van een asteroïde of een komeet aan de basis van hun verdwijnen ligt, wordt algemeen aanvaard.

Maar hoe de dinosaurussen de dominantie op aarde verkregen, is minder duidelijk. Volgens het gezaghebben Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift PNAS zouden een reeks vulkaanuitbarstingen er voor iets tussen zitten. Die zorgden ervoor dat het klimaat aanzienlijk veranderde, waardoor de belangrijkste concurrenten van de dinosaurussen uitstierven. Zo kregen ze de vrije baan op onze planeet.

Onderzoekers uit de Verenigde Staten en Taiwan bekeken onder meer plant- en houtweefsel dat door lavastromen werd ingekapseld. De lava-uitbarstingen die aan het einde van de geologische Trias-periode (250-200 miljoen jaar geleden) worden gedateerd, zouden verantwoordeljik zijn voor de verdwijning van de helft van alle vierpotigen en de helft van alle plantenleven op het land.

Ze ontdekten dat er sprake was van een CO2-piek en hoge concentraties aan stofdeeltjes in de lucht. Dat zou een 'super broeikas'-effect tot gevolg gehad hebben, aldus de onderzoekers. 'We zien dat dit synchroon gebeurt met het verdwijnen van vele soorten op de planeet en dat dit binnen een tijdspanne van enkele tienduizenden jaren gebeurt, in de periode van de lavastromen', zegt geologe Jessica Whiteside van de Brown University in Rhode Island.

Hoe de vele dier- en plantensoorten precies uitstierven en waarom de dinosaurussen deze turbulente periode wel overleefden, is nog niet duidelijk.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in