Bibberend Essevee dankt ex-spits Leye
Foto: photonews
Zulte Waregem mag naar Play-off 1. Dankzij ex-spits Mbaye Leye, die Gent hielp winnen tegen rivaal Standard. Want een bijzonder zenuwachtig Essevee verloor zelf met 2-1 in Mechelen.

Zulte Waregem verzekerde zich na Anderlecht, Club Brugge, AA Gent, Kortrijk en STVV van het laatste lucratieve ticket voor Play-off 1. Terecht omdat Zulte Waregem sinds 17 oktober alleen begin november een weekje uit de top zes wegviel.

Maar het kostte Zulte Waregem de voorbije weken veel meer bibbergeld dan nodig was geweest. Door vijf gelijke spelen op rij liet Zulte Waregem het de voorbije weken al meermaals liggen.
Gisteren was het nog erger voor Zulte Waregem. Door een ongelukkige owngoal van Colpaert en een kopbalgoal van Biset verloor het bij KV Mechelen en was het aangewezen op het resultaat van Standard, dat niet mocht winnen van AA Gent.

Berrier fel gemist

Het spel van Zulte Waregem stond bol van de zenuwachtigheid en van de plankenkoorts. De goede combinaties die het team eerder dit seizoen toonde en waarmee thuis Mechelen nog met 4-1 van de mat werd geveegd, kwamen er op geen enkel moment uit. De druk én de afwezigheid van de langdurig geblesseerde Franck Berrier wogen duidelijk zwaar op het team van Francky Dury. Geen bemoedigende gedachte daar aan de Gaverbeek voor de start van Play-off 1.

Ernest Nfor kwam Achter de Kazerne op rechts in de ploeg in de plaats van Berrier. Maar bij afwezigheid van de Franse koning van de assist was het te vaak zoeken naar de man die de beslissende bal in de zestien kon of durfde te droppen. Bovendien was KV Mechelen, dat niets meer te winnen had en donderdag in de beker tegen AA Gent moet spelen, niet van plan om de fusieclub vrije baan te geven naar de overwinning die Play-off 1 altijd veilig zou stellen.

Owngoal Colpaert

Net toen Zulte Waregem de match wat meer in handen leek te nemen, sloeg het noodlot toe. Ghomsi gooide de bal voor doel. Nong miste half, maar verlengde de bal daardoor wel tegen de borst van Steve Colpaert. De Rode Duivel zag het leer tot zijn eigen ontzetting voorbij Bossut in doel verdwijnen. Een owngoal: dat hadden ze na een pak gemiste kansen en late tegengoals bij Zulte Waregem nog niet gehad in de voorbije weken dat ze er maar niet in slaagde het ticket voor Play-off 1 binnen te halen.

Goal Chevalier afgekeurd

De schrik sloeg de bezoekers duidelijk nog meer om het hart, want Bossut moest paraat zijn toen Nong alleen voor hem opdook. Met de rust in zicht leek Essevee langszij te komen toen Chevalier, de man die tegen Standard vorige week kans na kans onbenut liet, met een fraaie omhaal scoorde na een hoekschop.

Maar de goal werd afgekeurd. Chevalier stond wel degelijk in buitenspelpositie omdat doelman Biebauw naar voor was gelopen, maar het was niet duidelijk of de bal in de richting van Chevalier werd verlengd door Ernemann, waardoor het buitenspel zou zijn, of door de schouder van Buyens, waardoor het een geldig doelpunt was geweest. Het felle protest van Zulte Waregem leverde echter alleen een gele kaart op voor Van Nieuwenhuyze.

Goed nieuws uit Luik

De fans van Zulte Waregem konden nadien wel juichen toen ze vernamen dat Mbaye Leye, tot januari 2009 nog in dienst van de fusieclub, voor Gent gescoord had tegen Standard, waardoor het resultaat van Zulte Waregem bij die tussenstanden niet van belang was.

Na rust ging Zulte Waregem, op wilskracht en met Lyng als extra spits maar zonder vloeiendheid, op zoek naar de gelijkmaker. Maar kansen waren er nauwelijks. Roelandts verlengde niet krachtig genoeg en aan de overkant stuitte Nong nog eens op Bossut en Persoons vlamde maar net naast. Dat het 0-2 werd, was dank ook niet onlogisch: Biset kopte een vrije trap van Gorius tegen de netten.

Vanaf dan was het voor heel Essevee bang afwachten, aan de radio gekluisterd. Dat Roelandts de 2-1 scoorde vanop de stip na overbodig handspel van Persoons, deed er niet meer toe. Het feest bij de fans brak pas los toen in Mechelen door drong dat Gent een tweede keer had gescoord tegen Standard. Zulte Waregem mocht dus feestend terug naar huis, al ontbrak de kers op de taart.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in