Rouches profiteren niet van verlies Zulte Waregem
Foto: photonews
Standard verdient in geen honderd jaar een ticket voor de Play-off 1. Nadat het heel het seizoen met zijn pet naar de competitie heeft gesmeten zette het de kroon op het werk. Het verloor met 0-2 van AA Gent.

Maandenlang hing het ‘ondenkbare scenario’ in de lucht. Titelhouder Standard riskeerde naast de eerste zes van de reguliere competitie te vallen. Door het puntenverlies van de concurrentie kregen de Rouches week na week een herkansing. Maar dat Standard gisteren zijn allerlaatste kans verprutste tegen AA Gent is eigenlijk geen verrassing meer. Wie de Rouches dit seizoen zag spelen in de Jupiler League beseft dat het ‘ondenkbare scenario’ alles behalve ondenkbaar was. Standard is schuldig door verzuim en verdient geen plaats in de Play-off 1.

Doelpunten maken zonder de hulp van Dieumerci Mbokani was voor de tweede zondag op rij de opdracht voor de Rouches. De Congolees scoorde nog maar vier keer in de competitie maar is onvervangbaar in het spel van Standard. De Rouches hebben zijn balvastheid nodig als ze willen brokken maken in de aanvallende zestien. De 20-jarige Traoré viel gisteren hopeloos door de mand als aanspeelpunt.

Dalmat mocht ondanks zijn zwakke wedstrijd tegen Panathinaikos in de basis blijven staan. Benjamin Nicaise was nog niet hersteld en Witsel moest net als vorige donderdag de rol van verdedigende middenvelder op zich nemen.

Verzwakte Buffalo’s

De Gentse trainer Michel Preud’homme zette met Hanstveit, El Ghanassy en Grondin drie basisspelers van vorige week op de bank. Maar wie de elf namen in de basis overliep kon moeilijk over een verzwakte ploeg spreken. Suler was gekwetst, Coulibaly geschorst. Leye stond daardoor centraal in de aanval.
Dalmat tekende voor de eerste kans van Standard. Jorgacevic redde, De Camargo trapte in de herneming tegen de buitenkant van de paal.

Gent kreeg de ruimte en Tim Smolders probeerde het van ver. Vanop vrijschop mikte Custovic net over. Bolat bezeerde zichzelf toen hij spectaculair in de voeten van Leye (en Victor Ramos) sprong. Aan de overzijde troefde De Camargo Thijs af maar Jorgacevic redde in de korte hoek. Ook Jovanovic vond zijn landgenoot op zijn weg.

Tien minuten voor rust had Leye de 0-1 aan de voet na een knappe aanval over zes-zeven stations. Custovic bracht de bal perfect voor maar het schot van Leye werd afgeblokt door Victor Ramos. De Senegalees ging steeds beter voetballen en Bolat kwam opnieuw spectaculair uit om met het hoofd de bal te ontzetten. Daarbij blesseerde hij die andere Senegalees – ploegmaat Momo Sarr.

Leye kopt binnen

Vier minuten voor de rust was het dan eindelijk raak voor Leye. De aanvaller kopte ongedekt een corner binnen. Zijn landgenoot Sarr kwam hopeloos te laat. Standard probeerde in de tweede helft het vuur er in te brengen maar had een stilstaande fase nodig om Jorgacevic te bedreigen. Carcela jaagde een vrijschop tegen de lat.

Even voor het uur pakte Standard-trainer D’Onofrio uit met een vreemde wissel. Dalmat moest er af, Mangala kwam er op. Een meer verdedigende voor een aanvallende speler deed wenkbrauwen fronsen maar de bedoeling van D’Onofrio was om Witsel in een meer aanvallende rol te brengen.

Standard probeerde de druk op te voeren. Carcela bracht voor, De Camargo controleerde de bal verkeerd. Even later was zijn kopbal niet sterk genoeg om Jorgacevic te verassen.

Zulte Waregem was intussen op 2-0-achterstand gekomen maar Standard slaagde er maar niet in het penaltygebied van Gent te belegeren. Op de tegenaanval lukte het soms wel. Jovanovic nam een goeie diepe bal van Carcela mee maar besloot te zwak op Jorgacevic. Een kwartier voor tijd ging ook Jovanovic er af. Dufer – nauwelijks speelminuten dit seizoen – moest proberen de bakens te verzetten.

Het leidde allemaal nergens toe. Na een perfecte counter bediende Leye de ingevallen Pieroni. Uitgerekend een ex-jeugdspeler van Standard bezegelde het lot van de Rouches in deze competitie.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in