Anderlecht met zes punten voorsprong naar Play-off 1
Foto: belga
Lokeren kreeg een 0-4-pandoering van Anderlecht, maar toch was de opluchting enorm op Daknam. Omdat Roeselare niet won van Westerlo blijven de Waaslanders in eerste klasse. Ook bij paars-wit waren er alleen blije gezichten. Anderlecht swingde bij momenten en begint volgende week met zes punten voorsprong aan de titelrace.

De voetbalbond had controleurs gestuurd naar Daknam om toch maar zeker te zijn dat Anderlecht Lokeren geen handje zou helpen om in eerste klasse te blijven. De bondsmensen konden gerust zijn. Anderlecht-coach Ariël Jacobs stuurde in het Waasland zijn sterkste en meest offensieve ploeg de wei in.

De terug fitte Legear verving de geschorste Van Damme en ook Suarez, Boussoufa en Lukaku bevolkten het offensieve compartiment. De paars-witte voorsprong moest zo groot mogelijk zijn voor de start van Play-off 1 en Jacobs gunde zijn tienerspits de topschutterstitel.

Copa geen puntenpakker

Lukaku ontgoochelde niet en Lokeren mocht al na drie minuten wanhopen. Bij de eerste bezoekende aanval kopte Legear de bal door. De man met de stier op de rug nam het leer randje buitenspel en met een handbeweging mee, maar Lukaku mocht toch bewaker Olivier Doll afschudden. Hij scoorde door de benen van de Lokerse doelman Copa die meteen bewees dat hij niet meer de puntenpakker van vorig seizoen is. De titel van topscorer was zo al snel binnen voor Lukaku.

Omdat het bij degradatieconcurrent Roeselare toen nog steeds 0-0 stond liet de thuisploeg zich niet ogenblikkelijk uit zijn lood slaan. Trainer Ferrera had voor Smajic gekozen in plaats van de geblesseerde Carevic en zette zelfs Omer Golan aan de aftrap. Voor de Israëlische spits was het nog maar zijn vierde basisplaats van het seizoen. Onder impuls van Smajic, die ooit werd afgeserveerd bij Anderlecht, trokken de Oost-Vlamingen naar voren. Het enthousiasme leverde evenwel niet veel kansen op. Leko vuurde net naast.
De Brusselaars bleven aartsgevaarlijk op de counter omdat Lokeren te veel ruimte weggaf achterin. Doll moest de doorgebroken Lukaku afstoppen en de puber miste ook alleen voor Copa. Boussoufa knalde naast.

Gelijkmaker Golan afgekeurd

En Lokeren had ook pech. Toen Malki eindelijk een bal tot bij zijn spitsbroeder Golan kreeg, kon die scoren met het hoofd. De goal werd echter terecht afgekeurd voor buitenspel. Aan de overkant sloeg het noodlot wel weer toe. Bij een corner van Boussoufa viel de bal via allerlei tussenstations bij Cheikhou Kouyaté. De Senegalees scoort niet gemakkelijk, maar dit keer haalde hij wel zijn penseel boven en trof raak in de winkelhaak.

De zwart-witten waren meteen uitgeteld. In de wetenschap dat Anderlecht dit seizoen voor deze speeldag al 16 keer de nul hield en Lokeren met 22 doelpunten de zwakste aanval heeft, was terugkeren schier onmogelijk. Voorzitter Roger Lambrecht volgde met bonkend hart de tussenstand in Roeselare waar er tot zijn opluchting nog niet gescoord was.

Anderlecht dolt na rust

Na de rust gaf Lokeren nog even de indruk tegen te spartelen. Golan kopte naast en Malki zag zijn schot gestuit door Silvio Proto. Daarna begon Anderlecht te dollen. Boussoufa mocht op vrije trap zijn titel van assistenkoning nog wat meer allure geven toen hij Juhasz liet scoren en de Marokkaan zette zelf de kroon op het werk met een heerlijke dribbel.

Lukaku speelde hem aan en met zijn beste zoolwerk deed Boussoufa doelman Copa op zijn kont belanden alvorens te scoren. Als je ziet hoe Lokeren soms de speelbal was van Anderlecht, dan is het behoud een half wonder. Jacobs kon zelfs Bernardez en Chatelle laten invallen. Spelers die in andere wedstrijden aan de bank vastgeroest blijven.

De stadionspeaker zuchtte toen er nog drie minuten extra tijd bijkwamen, maar het bleef bang afwachten op het resultaat in Roeselare. Daknam ontplofte bij het horen van het goede nieuws. Anderlecht begint volgende week in de play-offs aan zijn zoektocht naar zijn dertigste titel met zes punten voorsprong op eerste achtervolger Club Brugge
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in