Volgens Bart De Wever bevestigt CD&V'er Wilfried Martens - wellicht ongewild - de analyse van N-VA 'dat dit land zo verdeeld is dat het eigenlijk geen democratie meer aankan'. De N-VA-voorzitter reageert daarmee op uitspraken die Martens zondagochtend deed in De Zevende Dag.

Martens zei dat de taak van het bekrachtigen van wetten dringend uit handen van de koning genomen moet worden, maar dat de vorst wel nog nuttig is als "scheidsrechter" in tijden van crisis of regeringsvorming.

Dat laatste gaat er bij De Wever niet in. "Men is blijkbaar bang van de eigen schaduw. Als grootste partij in dit land zou je verwachten dat zij met hun premier normaal gezien de leiding zouden willen nemen in het bestuur ervan, maar om een of andere reden staan ze die macht liever af aan een niet-verkozen vorst."

Volgens De Wever heeft de koning CD&V verplicht om N-VA uit het kartel te gooien. "Is dat die 'neutrale scheidsrechter' waar Martens het over heeft?"

Volgens De Wever begaat CD&V een tactische vergissing. "Als straks prins Filip koning wordt met echte constitutionele macht, dan zou de splitsing van dit land wel eens sneller een feit kunnen worden", klinkt het. "Voor de N-VA niet gelaten uiteraard", voegt de N-VA-voorzitter eraan toe.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in