De Nederlander Jens Mouris (Vacansoleil) heeft in het Nederlandse Zoetermeer de vierde editie van de Ronde van het Groene Hart (1.1) gewonnen, een wedstrijd over 207,4 km. Hij sprong op 10 km van de finish weg uit een kopgroep van 15 renners, en hield aan de streep een 10-tal seconden over. Niko Eeckhout won de sprint om de tweede plaats, voor Sep Vanmarcke.

Op de erelijst volgt Mouris voormalig Belgisch kampioen Geert Omloop op. Die werd zondag 6e, voor Pieter Vanspeybrouck en Wim De Vocht.
 

Van bij de start trokken Sep Vanmarcke, Tom Van Den Haute, de Nederlander Stefan Vreugdenhil en de Ier Ronan McLaughlin in de aanval, maar na 45 kilometer koers werden zij tot de orde geroepen. Het peloton spatte daarop in drie delen uiteen, met een 30-tal renners in de eerste groep. In het tweede gedeelte waren het vooral de renners van Vacansoleil die het meeste werk voor zich namen.


De kopgroep werd gaandeweg uitgedund naar 15 man. Op 20 km van het einde probeerden Omloop en Eeckhout te ontsnappen, maar ze werden vlug gegrepen. Met nog 15 km te rijden gooide Eeckhout opnieuw een bommetje. Zijn tempoversnelling zorgde ervoor dat de kopgroep even in twee brak. Omloop ging daarna opnieuw zijn kans, maar weer vergeefs. Jens Mouris zette daarop alles op alles. Veel voorsprong boekte hij niet, maar hij kon het toch uitzingen tot aan de finish.

"Toen ik aanging, wist ik dat ik moest blijven doorgaan. Trappen, trappen en nog eens trappen. Van mijn sportdirecteur Michel Cornelisse kreeg ik constant het tijdsverschil langs de oortjes door. Hij schreeuwde me toe dat ik moest gaan en dat ik het dan wel zou halen. Ik ben echt heel diep moeten gaan en heb verschrikkelijk veel afgezien tot aan de finish. Maar deze zege is heerlijk, temeer de wedstrijd in mijn eigen streek verreden wordt", aldus eindwinnaar Mouris.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in