'Ruim 2.000 extra plaatsen voor kinderopvang in 2010'
Foto: lg
In 2010 komen er zo'n 2.000 extra plaatsen bij in de Vlaamse kinderopvang. Dat maakte minister van Welzijn Jo Vandeurzen vandaag bekend tijdens de CD&V-gezindsdag in Plopsaland Indoor in Hasselt.

Dat er extra plaatsen bijkomen, stond al geschreven in het regeerakkoord, maar nu zijn er voor 2010 ook cijfers op geplakt.

Het gaat om 630 extra plaatsen in de voorschoolse kinderopvang en zo'n 1500 plaatsen in de buitenschoolse opvang. In de zelfstandige kinderopvang zou er meer rekening gehouden worden met het inkomen van de ouders, waardoor die opvang betaalbaarder moet worden.

Hoewel Vlaanderen de Barcelonanorm haalt, die bepaalt dat er minstens 33 per 100 kinderen jonger dan drie jaar een opvangplaats moeten hebben, kampt vooral Antwerpen met een groot tekort. De provincie krijgt dan ook 34,4% van de koek. Daarna volgen Oost-Vlaanderen (19,2%), Limburg (14,8%), Vlaams-Brabant (14,5%), Brussel (9,5%) en West-Vlaanderen (7,7%).

In totaal is er voor 2010 tien miljoen euro vrijgemaakt voor de extra plaatsen. 'Zelfs in budgettair moeilijke tijden, moeten we voorrang kunnen geven aan een goed functionerende kinderopvang', zegt Vandeurzen.

Ook de Vlaamse premie voor jonge kinderen, de zogenaamde Vlaamse kinderbijslag, zit eraan te komen. Voorwaarde is wel dat ouders zich inschrijven bij Kind en Gezin om er aanspraak op te maken. De premie komt er op drie momenten: na de geboorte en na de eerste en tweede verjaardag.  'Op die manier willen we het Vlaamse preventiebeleid versterken', zegt Vandeurzen.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in