Obama krijgt steun van anti-abortus-Democraten
Foto: epa
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is zondag bijeen voor de debatten en stemmingen over het plan voor de hervorming van de gezondheidszorg van president Barack Obama. Nu twijfelende democraten hun steun hebben toegezegd, lijkt het er sterk op dat het ja-kamp het nipt zal halen.

De Democraten maken zich sterk dat ze bij de stemming over de hervormingen van de ziekteverzekering een meerderheid halen. 'We hebben de 216 stemmen', zei de democraat John Larson zondagochtend op ABC. 'Vandaag zullen we geschiedenis schrijven.'

Maar het blijft een dubbeltje op zijn kant. Nadat verschillende twijfelaars zondagavond hun steun aankondigden voor het plan, haalt het ja-kamp een kleine meerderheid. Maar volgens CNN gaat het om vier stemmen - op een totaal van enkele honderden afgevaardigden.

Abortus

Zaterdagnacht nog probeerden Obama en andere democratische voormannen hun twijfelende partijgenoten te overtuigen. Geen overbodige inspanning: enkele uren voor de stemming hadden 24 democratische Afgevaardigden nog niet beslist hoe ze zullen stemmen.

Verschillende democratische afgevaardigden vreesden dat door het plan abortussen zouden kunnen worden uitgevoerd op kosten van de verzekering.

Maar tijdens de debatten zeiden die afgevaardigden dat ze het plan zullen steunen. Er zou een antwoord zijn gegeven op hun bezorgdheden. Eerder vandaag meldde de New York Times dat de Democratische Congresleiding met het idee speelde om Obama een besluit te laten ondertekenen dat het gebruik van belastinggeld voor abortussen verbiedt.

Debatten

Om 18 uur Belgische tijd begonnen de debatten over de hervormingen, daarna volgt de stemming. Die wordt pas in de loop van de nacht verwacht.

De hervorming van het zorgstelsel is de belangrijkste binnenlandse prioriteit van Obama. Zijn plan moet alle Amerikanen recht recht geven op een ziekteverzekering.

Veel van zijn voorgangers hebben hier hun tanden al op stukgebeten, deels doordat veel Amerikanen op hun eigen zelfstandigheid vertrouwen en diep wantrouwen koesteren tegenover de overheid.


Republikeinen

De Republikeinen blijven en bloc tegen het zorgplan. Tijdens de debatten proberen zij op alle manieren om de stemming uit te stellen.

Zij dreigen ermee dat de Democraten de tol zullen betalen bij de Congresverkiezingen in november. De Republikeinen stellen dat het plan neerkomt op een overname van de gezondheidszorg door de overheid en onvermijdelijk zal leiden tot tekorten en hogere belastingen.

Protest

Ook buiten het Capitool protesteren tegenstanders van de hervormingen. Zij vrezen dat de ziekteverzekering voor Amerikanen die nu al een polis hebben, duurder zal worden. 

Zeer nipt

In de nacht van zaterdag op zondag zeiden Democraten dat een meerderheid van 216 stemmen bijna binnen het bereik ligt in het Huis. Maar zelfs onder het meest optimistische scenario zou het verschil flinterdun zijn. 

Voor een meerderheid zijn 216 stemmen vereist. De 178 republikeinse parlementsleden zullen sowieso tegen stemmen, net als minstens 31 democraten.

In november stemde er één Republikein mee met de Democraten, maar die zou nu tegenstemmen. Bij de Democraten stemden toen 39 Afgevaardigden tegen hun eigen partij in.

Debat en stemming

Sinds 18 uur Belgische tijd zit het Huis bijeen. Vooraleer tot de stemming wordt overgegaan vindt er eerst nog een debat plaats.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in