Het risico dat er terreuraanslagen gepleegd worden in Europa, blijft onveranderd hoog. 'Het is niet omdat Europa de voorbije jaren niet meer het doelwit van aanslagen is geweest, dat er geen dreiging meer is', zegt de Europese antiterreurcoördinator Gilles de Kerchove.

Volgens de Belg zijn organisaties als al-Qaeda en andere islamistische groepen nog heel actief, ook al is het aantal aanslagen en pogingen tot aanslag verminderd. De laatste grote aanslagen werden gepleegd in 2004 in Madrid (191 doden) en in 2005 in Londen (56 doden). De baan van Europees antiterreurcoördinator werd na de aanslagen in Madrid gecreëerd. De Kerchove zit sinds 2007 op die post.

De antiterreurcoördinator noemt Duitsland, Groot-Brittannië en Spanje als de landen met het hoogste risico, maar voegt toe dat de dreiging voortdurend verschuift, bijvoorbeeld wanneer de autoriteiten in een land streng optreden tegen islamisten.

Het terrorisme breidt zich vooral uit in Afghanistan, Pakistan, Jemen, Somalië en de Sahel-streek, zwakke regio’s waar de bewoners door de toenemende armoede vatbaar zijn voor de retoriek van islamisten, aldus nog de Kerchove.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in