In de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 maart blijven de lichten op de Vlaamse wegen gedoofd. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) steunt daarmee de campagne Earth Hour van WWF.

De organisatie roept overheden, bedrijven en burgers wereldwijd op om die avond voor een uur, tussen 20.30 en 21.30 uur, het licht uit te doen en zo bij te dragen aan de strijd tegen de klimaatverandering.

Net als vorig jaar besliste Crevits om meteen de hele nacht de Vlaamse wegen in het donker te hullen. 'De verlichting wordt op zaterdagnacht 27 maart uitzonderlijk niet aangestoken om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Licht zal er om veiligheidsredenen wel zijn ter hoogte van de op- en afritten en de ringwegen', aldus Crevits.

In totaal staan er op de Vlaamse wegen 235.000 lampen. Vorig jaar bedroeg de energiefactuur voor de openbare verlichting 13,6 miljoen euro. De Vlaamse regering neemt maatregelen om het energiegebruik en de lichtvervuiling tegen te gaan, zoals minder lampen per verlichtingspaal gebruiken, het lampvermogen verminderen en de afstand tussen de verlichtingspalen vergroten.

Het is ook de bedoeling om tegen het einde van de legislatuur alle verkeerslichten uit te rusten met zuinigere led-lichten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in