Wetenschappers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen hebben het mogelijk gemaakt om te studeren via de iPhone. Ze ontwikkelden samen met hun Peruviaanse collega’s een nieuwe leeromgeving voor gebruik in afgelegen gebieden.

Vanaf vrijdag stellen ze een demosite open en daarna staat de broncode gratis ter beschikking.
'Ontwikkelingslanden kampen vaak met een tekort aan getraind personeel en een gebrekkige infrastructuur om mensen bij te scholen', zegt Inge de Waard van ITG.

'Ontwikkelingslanden doen daarbij vooral beroep op mobiele telefoons om mensen in afgelegen gebieden te kunnen bereiken. Daarom zochten de experts van het ITG, samen met hun Peruviaanse collega’s in Lima, naar een gratis manier om gezondheidswerkers via hun smartphone bij te scholen.'

Concreet werd een online leerplatform toegankelijk gemaakt voor smartphones. Op die manier kan iedereen over de hele wereld de toepassing gebruiken voor eigen doeleinden. Zowel ngo’s en kleine organisaties als bedrijven kunnen nu een volwaardige leeromgeving aanbieden.

Zelf gebruiken de onderzoekers het systeem om gezondheidswerkers van twintig klinieken uit heel Peru een extra opleiding te geven. Zij behandelen 70 procent van alle patiënten in Peru die met het aidsvirus besmet zijn.