Een Pakistaanse rechtbank heeft woensdag vijf Amerikanen aangeklaagd wegens het plannen van terroristische aanslagen en het samenspannen om een oorlog met de bondgenoten van Pakistan te ontketenen. Dat heeft Hasan Dastagir, de advocaat van de Amerikanen, gezegd.

Ook zijn de mannen, allen moslims uit Washington, aangeklaagd voor het financieren van terroristische organisaties en voor het beramen van aanslagen in Afghanistan en op Amerikaans grondgebied. Het vijftal wordt tevens ten laste gelegd dat ze elkaar hebben opgehitst om aanslagen te plegen. Deze laatste aanklacht kan de mannen een levenslange gevangenisstraf opleveren.


De Pakistaanse politie heeft de mannen in het openbaar van verschillende misdaden beschuldigd. Volgens hen zochten de mannen via de sociale netwerksite Facebook en via videosite YouTube contact met jihadistische groepen in Pakistan om zich bij de extremisten aan te sluiten.


De mannen werden aangeklaagd voor een antiterrorismehof in de gevangenis van Sargodha, de stad waar zij in december werden gearresteerd. De vijf verklaarden niet schuldig te zijn aan de aanklachten. Dastagir zei dat de mannen op weg waren naar Afghanistan en geen plannen hadden om aanslagen in Pakistan te plegen.


Eerder beweerde het vijftal door de Pakistaanse politie en de FBI te zijn gemarteld. Zowel Pakistan als de VS ontkende dit. Het proces gaat op 31 maart van start