Bondskanselier Angela Merkel noemt het seksueel misbruik binnen de katholieke kerk dat ook Duitsland in zijn greep heeft een enorm probleem en stelt dat 'tot op de bodem uitgezocht moet worden wat er gebeurd is'. Dat is volgens Merkel de enige manier om het te verwerken.

De uitspraken van Merkel komen op een moment dat katholieke Duitsers met ongeduld wachten tot paus Benedictus XVI zich uitlaat over de schandalen in zijn thuisland. Volgens een woordvoerder van de Duitse katholieke kerk gebeurt dat mogelijk later deze week.

Jongenskoor

De afgelopen weken hebben slachtoffers uit het hele land zich kenbaar gemaakt, waaronder uit het jongenskoor de Regensburger Domspatzen dat dertig jaar lang geleid werd door Georg Ratzinger, de broer van paus Benedictus XVI. Elke dag komen er nog nieuwe beschuldigingen van misbruik binnen.

Ierland

In omvang en aantallen is het schandaal echter veel kleiner dan in Ierland, waar bij misbruik in de jaren dertig tot de jaren negentig van de vorige eeuw vijftienduizend kinderen betrokken waren. Veel zaken zijn door de kerk verzwegen. Op een mis ter ere van St. Patrick's Day vroeg kardinaal Sean Brady het land woensdag 'nederig om te gaan met de enorme pijn die het misbruik van kinderen door sommigen dienaren van de katholieke kerk heeft veroorzaakt en met het hopeloos inadequate antwoord hierop in het verleden'.