Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) heeft 21 gedenktekens van de Eerste Wereldoorlog op de beschermingslijst geplaatst. De meeste daarvan bevinden zich in de Westhoek.

De dienst Ruimte & Erfgoed van de Vlaamse overheid en de provincie West-Vlaanderen stelden een lijst op van ongeveer 900 gedenktekens in West-Vlaanderen. Zo'n 600 hiervan situeren zich in de Westhoek. Een deel daarvan is al beschermd en minister Bourgeois zet nu nog eens 21 gedenktekens van de Eerste Wereldoorlog op de beschermingslijst.

"Met de herinnering aan de vreselijke periode die WOI was, moeten we het belang benadrukken van de vrede. Ook de herdenkingen van 2014-18 staan in het teken daarvan", aldus de minister. "Tussen 2014 en 2018 verwachten we in de Westhoek massaal bezoekers uit de hele wereld. Daarbij wil ik de materiële getuigen aan het collectieve leed van de 'Groote Oorlog' zoveel mogelijk beschermen en laten restaureren".

De 21 beschermde gedenktekens bevinden zich in Heuvelland, Houthulst, Lo-Reninge, Poperinge, Zonnebeke en Koksijde. In Zonnebeke gaat het om onder meer de Canadese gedenksite Passendale 1917 en om de gedenkzuil voor de Nieuw-Zeelandse divisie, die herinnert aan de bijzonder zware gevechten om Passendale.