Cycloon Tomas laat spoor van vernieling na
Foto: reuters
Cycloon Tomas heeft op de Fiji-eilanden in de Stille Oceaan een spoor van verwoestingen achtergelaten. De schade is "overweldigend", zei de militaire machthebber Voreqe Bainimarama woensdag.

De cycloon had de zee tot metershoge golven opgezweept, die vooral de eilanden in het noorden en oosten met groot geweld overspoelden. Het was de zwaarste storm in 30 jaar, zegden bewoners op Radio New Zealand.

"De meeste eilanden en de dichtstsbevolkte gebieden bleven echter gespaard", zei Bainimarama volgens een bericht op nieuwssite Fijilive. Tomas trok in de loop van de nacht naar het westen, maar de zee is nog altijd erg woelig. Op de getroffen eilanden werden volgens de eerste bevindingen hele dorpen onder water gezet.

Tomas raasde met windsnelheden tot 200 kilometer per uur over de regio en rukte daken af, knakte elektricitieitspalen om en ontwortelde bomen. Een compleet overzicht van de situatie heeft de rampenbestrijdingsdienst nog niet, omdat de communicatie met vele eilanden erg moeizaam verloopt.

Bainimarama gelastte eerst de scholen en gezondheidscentra te herstellen. Nieuw-Zeeland, Australië en Frankrijk stuurden vliegtuigen met voedingsmiddelen, medicamenten, dekens en tenten. De marine van Fiji stelde schepen ter beschikking om het materiaal naar de verafgelegen eilanden te varen.