De Franse autobouwer Renault en zijn Japanse partner Nissan hebben woensdag in India hun eerste gezamenlijke fabriek geopend. De fabriek is bedoeld voor de wereldmarkt, luidt het bij Renault.

In mei zal de productie opstarten op de nieuwe site in de stad Chennai in de Indiase deelstaat Tamil Nadu. Doel is om er jaarlijks meer dan 400.000 voertuigen van de band te laten rollen voor de Indiase markt en voor export naar meer dan honderd landen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

De nieuwe Nissan Micra is de eerste wagen die er geproduceerd zal worden. In 2011 zal de fabriek beginnen met de productie van de Renault Koleos en Fluence, beide voor de Indiase markt.

Bij de inhuldiging van de site waren onder meer Carlos Ghosn, CEO van Renault, politici en zowat duizend genodigden aanwezig.

"Onze fabriek in Chennai is een belangrijke mijlpaal voor de alliantie Renault-Nissan in India", zei Ghosn.

De investering in de fabriek bedraagt zo'n 45 miljard roepie (990 miljoen dollar of 719 miljoen euro). Er zullen zo'n 1.500 werknemers starten. Leveranciers meegerekend, schat het bedrijf dat in totaal 6.000 jobs in de regio gecreëerd zullen worden.