De mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft de Cubaanse president Raul Castro opgeroepen politieke gevangenen vrij te laten en wetten te schrappen die de fundamentele vrijheden beperken. Amnesty deed de oproep precies zeven jaar na de arrestatie van 75 Cubaanse dissidenten, onder wie veel onafhankelijke journalisten. Van de 75 zitten 53 nog steeds vast.

Amnesty is vooral kritisch over wetten die bepalen dat onduidelijke overtredingen als ’gevaarlijkheid’ tot gevangenisstraf kunnen leiden. Dat betekent dat de politie iemand mag arresteren wanneer ze kan aantonen dat diegene in de toekomst mogelijk gevaarlijk wordt.

'De Cubaanse wet stelt onacceptabele grenzen aan de vrijheid van meningsuiting, vereniging en vergadering', zegt Kerrie Howard van Amnesty. Howard is van mening ’dat Cuba snel politieke en juridische hervormingen nodig heeft om te voldoen aan de meest basale internationale mensenrechten’. De Cubaanse regering heeft niet gereageerd op de oproep van Amnesty, maar verwerpt dergelijke mensenrechtenorganisaties immer als zijnde marionetten van de Verenigde Staten.

De schending van de mensenrechten in Cuba staat weer volop in de schijnwerpers sinds Orlando Zapata Tamayo op 23 februari in de gevangenis overleed na een lange hongerstaking. Dinsdag liet een regeringsgezinde groep Cubaanse intellectuelen in een verklaring weten dat Zapata Tamayo een gewone crimineel was. De internationale kritiek werd afgedaan als onderdeel van een smeercampagne tegen het land.

De ’Dames in het wit’, moeders, vrouwen en zussen van de mannen die in 2003 gevangengenomen werden, hebben een week van protest afgekondigd met marsen en bijeenkomsten waarop brieven van de geliefden worden voorgelezen en waarop gebeden wordt voor de gevangenen.

'Lange opsluiting van individuen alleen omdat ze op een vreedzame manier van hun rechten gebruikmaken is niet alleen een tragedie op zich', zegt Howard. 'Het betekent ook een belemmering van andere hervormingen, waaronder de start van de dialoog die nodig is om het unilaterale embargo van de VS tegen Cuba op te heffen.'