Vrouwelijke ondernemer van het jaar dankt titel aan zwangerschapskledij
Foto: koen fasseur
Nathalie Vleeschouwer startte twintig jaar geleden met een winkeltje met zelfgemaakte kledij voor zwangere vrouwen. Ondertussen is het merk Fragile wereldwijd te krijgen, wat haar nu de titel van Zelfstandig Ondernemende Vrouw van het jaar.

Ze ontvangt woensdagavond de Womed Award van mabizz, een samenwerking tussen Unizo en het netwerk van ondernemende vrouwen 'Markant'.

Ondertussen wordt haar kledij verkocht in twintig landen, van Japan tot IJsland. "Nu zijn er overal winkels voor positiemode. Toen ik begon, waren die er niet. Het doet me plezier dat mode voor zwangere vrouwen uit het verdomhoekje is getrokken."

Ondernemen voor zwangere vrouwen is ook geen taboe meer. "Jaarlijks bevallen iets meer dan 5.000 ondernemers", zegt Mieke Vandromme van Markant. "Een mabizz-enquête onder 791 vrouwelijke ondernemers leert ons dat ze zoveel mogelijk hun onderneming willen opvolgen tijdens en net na een zwangerschap. Een ruime meerderheid, 93 procent, pleit voor deeltijds zwangerschapsverlof voor ondernemende vrouwen".

Unizo en Markant willen daarom dat minister Laruelle (MR) zelfstandige moeders toelaat hun acht weken zwangerschapsverlof zelf in te plannen: bijvoorbeeld twee dagen per week.

Vleeschouwer is de elfde eindwinnaar van de Womed Award. Met deze award willen Unizo, Markant en partners KBC, Trends en de Vlerick Leuven Gent Management School het vrouwelijk zelfstandig ondernemerschap promoten.