De Vlaamse illustrator Carll Cneut staat op de shortlist van de internationale Hans Christian Andersen Award. Dat meldt de Stichting Lezen.

De shortlist werd opgesteld door de organisatie IBBY (International Board on Books for Young People), een internationaal netwerk van kinderboekenspecialisten met hoofdkantoor in Zwitserland. De internationale jury selecteerde vijf auteurs en vijf illustratoren uit de 55 kandidaten. De juryleden zijn afkomstig uit Argentinië, Brazilië, Egypte, Slovenië, Spanje, Zweden, Zwitserland en Amerika. Onder hen zit ook de Vlaamse docente en recensent Annemie Leysen.

De winnaar wordt dinsdag 23 maart op de kinderboekenbeurs van Bologna bekendgemaakt, maar de prijsuitreiking vindt op 11 september plaats in het Spaanse Santiago de Compostella.

Carll Cneut won eerder dit jaar een Boekenpluim van Boek.be met 'Fluit zoals je bent'. In 2009 ging de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs naar Cneut en schrijver Peter Verhelst voor hun boek 'Het geheim van de keel van de nachtegaal'.