België zou overwegen om lineaire obligaties (OLO) met een looptijd van 30 jaar uit te geven. Dat bevestigt Anne Leclercq van de Schatkist in een interview met het financiële persagentschap Bloomberg.

Volgens De Tijd zou het nog maar de derde keer zijn dat ons land zo’n looptijd hanteert. Een verklaring moet gezocht worden in de aantrekkelijke rente en de hoge vraag naar veilige beleggingen.

De verkoop van de obligaties zou mogelijk gebeuren in juni, via één of meerdere banken.
Leclercq verwijst ook naar de maturiteit van de schulden, 'waardoor het zin heeft voor België om dit jaar een obligatie op 30 jaar uit te geven (...) We hebben geen meer uitgegeven sinds 2004 en willen de curve verlengen'.

Volgens Leclercq heeft de financiële crisis in Griekenland maar een 'minimaal' effect op de kosten voor ons land om te lenen. Ze sloot ook niet uit dat België obligaties in andere munten zal uitgegeven, als de marktomstandigheden gunstig zijn.

Een OLO is een lineaire obligatie die bestemd is voor institutionele beleggers en grote ondernemingen. De uitgifteprijs en bijgevolg het rendement wordt bepaald door toewijzing.