Tigenix keldert op sterke beurs
Gil Beysen, de ceo van TiGenix Foto: pieter-jan vanstockstraeten
Op Euronext Brussel is de Bel20 meer dan een procent hoger de dag uitgegaan. De Brusselse sterindex werd vooral gedragen door een sterke prestatie van Fortis. Op de brede markt werd TiGenix afgestraft. Het bedrijf loopt een fikse vertraging op voor de lancering van ChondroCelect in de VS.

De Bel20 sloot met een winst van 1,3 procent, en was daarmee de beste leerling van de Europese klas. Beleggers trokken zich op aan de optimistische toon die de Amerikaanse centrale bank dinsdagavond aanhield bij haar rentebesluit.

De Fed besloot dinsdagavond zoals verwacht haar basisrente onveranderd te laten, maar liet wel verstaan dat de Amerikaanse werkloosheid stabiliseert en dat bedrijven weer beduidend meer investeren in infrastructuur. Woensdagochtend werd dan weer duidelijk dat ook de Japanse centrale bank hoopvol is over het economische herstel op het eiland.

Vooral de financiële waarden konden profiteren van dat optimisme. Verzekeraar Fortis steeg met 4,4 procent tot 2,80 euro, terwijl KBC een winst boekte van 2,2 procent op 36,89 euro. Beleggers lieten zich duidelijk niet afschrikken door een dreigende claim tegen KBC. De Nederlandse advocaat Adriaan de Gier en zijn Belgische collega Geert Lenssens onderzoeken samen of ze een schadevergoeding kunnen eisen van KBC, ABN AMRO en Ernst & Young voor hun rol in het Lehman Brothers-dossier.

Dexia klom dan weer met 2,8 procent tot 4,57 euro. De bank-verzekeraar wist voor beurstijd te melden dat de vermogensbeheerder Blackrock een belang van 1 procent in de groep heeft opgebouwd.

Op de brede markt ging TiGenix met alle aandacht lopen, zij het in negatieve zin. Het biotechbedrijf kondigde dinsdagavond aan dat het 5 jaar vertraging oploopt voor de Amerikaanse lancering van zijn eerste product ChondroCelect. In Europa loopt wel alles gesmeerd. "Maar de Amerikaanse markt is veel groter", stellen analisten. "En het betekent dat TiGenix zijn patent 5 jaar minder kan exploiteren."

Analist Jan De Kerpel van KBC Securities verlaagde zijn advies voor het aandeel van ’accumulate’ naar ’hold’, en verlaagde ook zijn koersdoel voor het aandeel van 5 naar 4 euro. Ook andere analisten snoeiden in hun advies of koersdoel. Zo verlaagde beurshuis Piper Jaffray het advies van ’overweight’ tot ’neutral’. Jan Van Den Bossche van Petercam denkt eraan zijn koersdoel te halveren tot 3 euro. Het aandeel TiGenix kelderde bij opening met 40 procent, maar kon dat verlies uiteindelijk beperkten tot 23,13 procent. Met een koers van 3,19 euro sloot TiGenix op het laagste peil sinds 15 april 2009.

Nog op de brede markt sloot Alfacam 0,3 procent lager op 6,76 euro. De televisiegroep uit Lint heeft er een moeilijk 2009 opzitten, werd deze ochtend nog maar eens duidelijk met de publicatie van de jaarcijfers. De omzet slonk met 7 procent, de bedrijfskasstroom kwam ruim 23 procent lager uit. Netto dook de groep voor 2,4 miljoen euro. Maar topman Gabriel Fehervari toont zich wel optimistisch in zijn vooruitzichten voor 2010.

De IT-dienstengroep Econocom steeg dan weer met 0,7 procent tot 9,80 euro. Econocom sloot 2009 af met een 12 procent hogere brutowinst en trok zijn dividend op met 12 procent. De groep mikt voor 2010 opnieuw op groei.