De belangrijkste bedrijfsresultaten van woensdag 17 maart.

Alfacam lijdt door gebrek aan grote evenementen

 Het televisiebedrijf Alfacam, dat technische ondersteuning biedt aan tv-zenders, heeft het voorbije jaar minder omzet en minder bedrijfswinst gerealiseerd. Netto was er een verlies van 2,4 miljoen euro.

De verklaring ligt bij het feit dat er in de onpare jaren geen grote evenementen zijn zoals Olympische Spelen of voetbalkampioenschappen, aldus de onderneming. Daarnaast was er nog de crisis, die een negatieve invloed had op de verkoop van tweedehandstelevisiewagens, de hogere afschrijvingskosten en extra waardeverminderingen.

De omzet kwam uit op 36,9 miljoen euro, 7 procent minder dan in 2008 toen er de Olympische Spelen in Peking waren. De bedrijfswinst daalde sterk, van 6,9 miljoen naar 500.000 euro. Netto was er een verlies van 2,4 miljoen euro, als gevolg van hogere afschrijvingen en hogere financiële kosten.

Voor 2010 zegt Alfacam dat het orderboekje goed gevuld is, 60 procent van het budget is al toegezegd. Het bedrijf werkt ook aan de uitbouw van internationale hubs. De besparingen van de VRT zouden amper invloed hebben op de vooruitzichten, want de VRT draagt slechts voor 2 procent bij aan de omzet.

Minder winst voor Metro door herstructureringskosten

 Het Duitse Metro, de moedermaatschappij van onder meer Makro en Media Markt, heeft in het vierde kwartaal zijn winst bijna zien halveren, tot 361 miljoen euro. Dat was ruim onder de gemiddelde analistenverwachting van 626 miljoen euro. Een verklaring voor de winstdaling ligt bij het besparingsprogramma "Shape 2012" dat 140 miljoen euro kostte en de zwakke munten in Oost-Europa.

De inkomsten in de grootste divisie, Cash & Carry, daalden met 17 pct in het vierde kwartaal. Bij de elektronicadochter Media Markt/Staurn steeg de omzet dan weer met 5,1 pct.

Op jaarbasis overtrof het concern wel de verwachtingen van analisten. Over heel 2009 daalde de omzet met 3,6 pct tot 65,5 miljard euro. De winst ging met 7 pct achteruit tot 519 miljoen euro. Ook hier speelden het wisselkoerseffect en de kosten van de herstructurering.