Een jonge Franstalige vrouw die al sinds 2008 in Sint-Genesius-Rode woont, mag in die gemeente in de Vlaamse rand geen huis kopen op basis van het Wonen in eigen streek-concept in het Vlaamse Grond- en Pandendecreet. De provinciale beoordelingscommissie meent dat de vrouw geen voldoende beroeps-, familiale, sociale of economische band met de gemeente kan aantonen. CdH reageert alvast ontstemd.

Het bericht staat dinsdag in Le Soir. Alexia Philippart de Foy woont al twee jaar met haar partner in Sint-Genesius-Rode, in een huis dat eigendom is van die partner. Het dochtertje van het koppel gaat in dezelfde gemeente naar de crèche.

Onlangs besliste het koppel te scheiden, waarna Philippart de Foy op zoek ging naar een huis. Op 9 maart ondertekende ze een koopovereenkomst die opgeschort kon worden voor het geval de verkoop niet zou mogen doorgaan op basis van het Grond- en Pandendecreet - ook al ligt de woning niet op een stuk grond dat onder die Vlaamse wetgeving valt.

De provincie adviseert nu dus negatief, en dat 'v'ergemakkelijkt het sereen klimaat niet dat nodig is opdat de missie van Jean-Luc Dehaene zou slagen', reageert cdH. 'Deze bijkomende pesterij, die opnieuw een deel van de Franstalige bevolking stigmatiseert, is strijdig met de Grondwet en met het Europees recht.'

Het cdH vraagt opnieuw de schrapping van het Grond- en Pandendecreet, maar wacht het arrest van het Grondwettelijk Hof af na de beroepen die in november vorig jaar werden ingediend.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig