D66-oprichter Hans van Mierlo overleden
Foto: Sander Nieuwenhuys
De Nederlandse politicus Hans van Mierlo is op 78-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de fractievoorzitter van D66, de partij die Van Mierlo in 1966 oprichtte, bevestigd.

Van Mierlo stond in 1966 aan het hoofd van het comité dat de Politieke Partij Democraten 66, kortweg D66, oprichtte. Voordien was hij journalist bij het Algemeen Handelsblad. 

D66 kwam in in 1967 meteen met zeven zetels in de Tweede Kamer. In 1994 behaalde het 24 zetels, het absolute hoogtepunt van Van Mierlo's geesteskind. 

Van Mierlo was getrouwd met schrijfster Connie Palmen. Vier maanden geleden stapten de twee in het huwelijksbootje. 

'Meer dan een politicus'

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold, die het overlijden bevestigde, noemde Van Mierlo in een eerste reactie 'een democraat in hart en nieren'. 'Hij heeft de afgelopen decennia velen geïnspireerd. Hij was meer dan een politicus alleen. Hij was ook een verpersoonlijking van een tijdsbeeld.' Volgens Pechtold was Van Mierlo al een tijdje ziek en werd hij een paar weken geleden opgenomen in het ziekenhuis.

Pechtold zegt blij te zijn dat Van Mierlo de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen nog heeft mee kunnen maken. 'Hij genoot er zichtbaar van dat onze partij de weg omhoog weer heeft gevonden. Hij heeft tot een paar weken geleden steeds nog adviezen gegeven. We zullen hem missen.'