Delhaize overweegt Carrefour-winkels over te nemen. De supermarktketen gaat dit jaar ook een eerste Vlaamse "Red Market" openen.

Delhaize kondigde dit aan in de marge van de presentatie van de jaarresultaten. De groep sluit ook niet uit dat hij winkels die Carrefour gaat sluiten, zal overnemen.

 "In onze bestaande markten hebben we altijd gezegd dat we naar mogelijkheden kijken om ons marktaandeel uit te breiden", zegt topman Pierre-Olivier Beckers. "In verband met de aangekondigde sluiting van een aantal Carrefour-winkels gaan we dus zeker de opportuniteiten analyseren. Maar Carrefour heeft verschillende formats en die zullen dus moeten passen in onze focus".

Het sociaal conflict en de acties bij Carrefour hebben nu al een positieve impact op het zakencijfer van Delhaize in België, luidde het nog. Ook 2009 was al een sterk jaar voor de warenhuisketen in ons land. De omzet van Delhaize België steeg met 4,7 procent tot 4,6 miljard euro (+2,7 pct op vergelijkbare basis).

"Week na week zagen we ons marktaandeel stijgen", aldus Beckers, tot 25,7 procent eind 2009. Beckers verwees naar de succesvolle prijsherpositionering en een aantal succesvolle campagnes, zoals de Pixar-spaaractie.

Ook dit jaar wil de groep haar prijzen verder verlagen. Delhaize gaat ook verder uitbreiden: er komen 25 tot 30 nieuwe winkels bij, waarvan 4 Red Markets. Dat is de discount-formule, die nu al bestaat in Gembloux en Andenne. Over de locatie van de Red Market in Vlaanderen wil men niets lossen om de concurrentie geen voorsprong te geven.