Lokeren na zwaar verlies in vieze papieren
Foto: belga
Een match op leven en dood. Een Europese finale zelfs, zo had Charleroi-trainer Tommy Craig vooraf gezegd. Het werkte bijzonder goed als motivatie, want zijn team won met overtuigende 4-1 cijfers de degradatietopper. De Henegouwers zijn zo goed als zeker van het behoud. Lokeren daarentegen zit in bijzonder vieze papieren

 

Roeselare moet nu al zes op zes halen om Charleroi, dat maar één match meer te goed heeft, voorbij te steken. En dan mogen de Zebra’s zelf niks meer rapen. De buit is dus binnen, zoveel is zeker. Het team van de flamboyante Bayat-familie dankte woensdag in de eerste plaats de Franse spits Théréau, hij was met drie goals de ster van de avond.

Lokeren maakt zich ondertussen zware zorgen. Het behoudt weliswaar één puntje voor op concurrent Roeselare, maar heeft met een uitmatch tegen Kortrijk en een slotakkoord tegen Anderlecht nog een bijzonder zwaar programma. De Waaslanders werden te zwaar afgestraft, maar daar koop je niks voor. De barrageplaats duikt steeds meer op als nachtmerrie. Vraag is ook hoe in hemelsnaam je na zo’n zware klap nog kan herstellen?

Lokeren slikte ook al zeven tegengoals in de twee voorgaande uitmatchen. Drie op Genk, vier op Cercle. Iedereen verwachtte daarom een ultradefensief Waaslands elftal, maar Ferrera koos van bij de aanvang voor de aanval als de beste verdediging. Malki en Mbayo stelden doelman Baguette op de proef. Gegeven het belang van de wedstrijd gierden in beide kampen de zenuwen trouwens door de keel. Diallo gaf nodeloos hoekschoppen weg, Carevic wond zich op om niks.

Charleroi onderging het spel, maar kreeg wel de beste kans. Mboyo schudde Gueye, in de ploeg gekomen voor de geblesseerde Doll, van zich af. Het vizier van de Henegouwse spits stond oog in oog met Copa te slecht gericht. Scoren is voor de twee ploegen een probleem, ook Carevic had meer kunnen doen met een bal die zich schuin voor doel presenteerde.

Lokeren had de verdienste dat het probeerde te voetballen, maar het kreeg in het derde kwartier het deksel op de neus. Cordaro brak uit op links, Mboyo stapte intelligent over de bal, en Théréau kanjerde zijn tiende van het seizoen binnen. Psychologisch een heel belangrijke treffer.

Lokeren wist dus wat het te doen stond. Met de moed der wanhoop bleef het naar voor trekken. De actie in de 51ste minuut zei alles over het seizoen van de Daknam-jongens. Malki haalde verschroeiend uit, maar zijn poging strandde op de dwarslat.

Lambrecht lijdt

Het werd nog erger voor voorzitter Lambrecht, die zat te lijden in de tribune. Franquart trapte secuur een vrije trap, Oulmers werd helemaal allen gelaten. De Marokkaan duwde eenvoudig voorbij een grabbelende Copa.

Ferrera gooide met Perbet een extra aanvaller in de strijd. Maar het vuur was er toch wat uit bij de bezoekers. Integendeel, ze moesten de kelk tot op de bodem ledigen. Théréau lag op de loer voor de counter, schakelde Strul uit, en schoof zijn tweede van de avond onder de Ivoriaanse keeper door.

Dat hadden ze in Charleroi sinds lang niet meer meegemaakt! Lokeren daarentegen lag helemaal uitgeteld tegen het vilt, de Waaslanders wachten nog bijzonder spannende weken. ze sakkeren trouwens nog omdat Diallo nog een bal van de lijn haalde, maar dat maakte in een voor de Oost-Vlamingen pijnlijke slotfase eigenlijk allemaal niet meer uit. Théréau duwde integendeel de vinger nog dieper in de wonde, daar kon het tegendoelpunt van Sokota niets aan veranderen.