De voormalige atlete Marion Jones pakt na het Balco-dopingschandaal de draad van haar carrière als basketbalspeelster opnieuw op. De 34-jarige Amerikaanse tekende woensdag een contract bij Tulsa Shock, een ploeg die uitkomt in de Women's National Basketball Association WNBA.

Basket is niet nieuw voor Jones. In 1994 werd ze met de North Carolina Tar Heels nationaal kampioen bij de universitaire teams.

De voormalige sprintster hoopt op een tweede sportieve carrière, nadat ze dopinggebruik toegaf en wegens meineed een gevangenisstraf van zes maanden moest uitzitten. De atlete moest ook haar vijf olympische medailles van Sydney inleveren - drie maal goud (op de 100, 200 en 4x400m) en twee maal brons (op de 4x400m en in het verspringen). In 2007 zette ze officieel een punt achter haar atletiekcarrière.

Nieuw hoofdstuk

'De WNBA-speelsters zijn de beste basketbalspeelsters ter wereld. Ik ben blij met deze kans om met hen te spelen', zei Jones woensdag tijdens een persconferentie in Tulsa. 'Dit is een kans voor mij om een droom te realiseren, een mogelijkheid om mijn boodschap van hoop en tweede kansen te delen. Dit is het nieuwe hoofdstuk van mijn reis.'

Het is al van 1997 geleden dat Jones nog een basketbalwedstrijd met inzet speelde. Acht maanden geleden werd ze ook voor de derde keer moeder. 'Ik mag dan misschien wel geen typische rookie zijn, maar ik zal wel spelen met de energie van een rookie', besloot ze.