In een interview met de Duitse krant Die Welt verwijt Brussels burgemeester Freddy Thielemans de Europese autoriteiten dat ze nooit initiatief namen of bereid waren met de stad samen te werken op vlak van veiligheid. Ook financieel moet Europa bijspringen, vindt hij.

Volgens Thielemans is de stad niet abnormaal onveilig. De problemen bestaan overal, en beschuldigingen komen bijna steeds van Vlaamse kant, aldus de PS-burgemeester in Die Welt

Geen antwoord

Thielemans pleit wel voor de oprichting van een contactpunt tussen politie en de Europese instellingen. 'Ik heb concrete voorstellen gedaan aan Europarlementsvoorzitter Jerzy Buzek over de onveiligheid in Brussel, maar heb nooit een antwoord gekregen', betreurt hij. Hij begrijpt ook niet dat geen van de instellingen zelf ook maar enig initiatief nam in de kwestie.

Voor wat betreft het contract met de instellingen belooft hij dat een hoge officier van de politie twee tot drie keer per week kan langskomen om overleg te plegen met de veiligheidsdiensten van het parlement.

Ordehandhaving

Thielemans wil ook tot een oplossing komen waarbij het Europees parlement zou bijspringen bij de ordehandhaving bij de vele manifestaties in de hoofdstad, waarbij er heel wat tegen Europa of de Navo gericht zijn. Ook de extra maatregelen bij Europese toppen in Brussel zijn volgens hem financieel niet houdbaar voor de stad.

Daarbij merkt hij op dat zo'n miljoen mensen in Brussel werken zonder er belastingen te betalen. Een verwijzing naar de werknemers van de EU en de Navo.