Gemeenten die de verouderde stemcomputers nog willen oplappen om ze bij de federale verkiezingen van volgend jaar nog eens te gebruiken, kunnen dat doen. Gemeenten die dat te duur vinden, kunnen beslissen om opnieuw met potlood en papier te stemmen.

Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom woensdag in de bevoegde Kamercommissie benadrukt. Over het aangekondigde nieuwe systeem bestaat nog geen duidelijkheid.

De apparatuur om elektronisch te stemmen is ondertussen volledig verouderd. Er komt wel een nieuw systeem, maar het is nog niet duidelijk of het tijdig klaar zal zijn voor de federale verkiezingen van 2011 of zelfs de gemeenteraadsverkiezingen van 2012.

Aanbesteding

De openbare aanbesteding voor het nieuwe systeem loopt nog altijd. Ondertussen moeten de drie overblijvende kandidaten tegen volgende week hun beste offerte overmaken en wordt nadien gekozen wie het nieuwe materieel mag leveren, luidt het bij Binnenlandse Zaken.

Minister Turtelboom liet in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken aan MR-Kamerlid Jacqueline Galant weten dat de gemeenten die de oude stemcomputers nog willen upgraden om ze volgend jaar nog eens te gebruiken dat ook kunnen doen. Wie vindt dat de reparatiekosten te hoog oplopen, kan beslissen om opnieuw met potlood en papier te stemmen.