De Conferentie van Brusselse burgemeesters heeft aan premier Leterme de conclusies overgemaakt van de werkgroepen die de veiligheidseisen moesten actualiseren.

Globaal genomen zijn die eisen de voorbije maand niet al te sterk geëvolueerd. Er is nog steeds een tekort van zo'n 800 agenten in de straten van de hoofdstad, aldus de 19 burgemeesters.

Volgens de Etterbeekse burgemeester Vincent De Wolf, die de vergadering voorzat, hebben de werkgroepen ook een gebrek aan personeelsstabiliteit aan het licht gebracht. En een nieuwe uitstroom van agenten bij een splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde zou die situatie nog kunnen verergeren.

Aanwervingen

De Conferentie stelt voor het jaarlijks aantal aanwervingen op te trekken van 1.000 tot 1.200. Ook de huidige financieringsnorm moet worden herzien, omdat die nergens rekening houdt met de bevolkingsaangroei van de laatste tien jaar, vinden de burgemeesters. En de agenten die nu nog instaan voor de bewaking van ambassades en internationale instellingen zouden dringend van die taak moeten verlost worden.

Op vlak van bestraffing vragen ze om bijkomende capaciteit voor de jeugdinstellingen, dat zaken sneller zouden voorkomen en dat gevangenisstraffen snel zouden worden uitgevoerd. En het parket zou meer betrokken moeten worden in de aanpak van het spijbelprobleem.