Mannen langer seksueel actief dan vrouwen
Foto: rr
Mannen zijn langer seksueel actief dan vrouwen. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie bij 6.000 mensen, meldt het tijdschrift British Medical Journal.

Mannen blijven ook op oudere leeftijd nog seksueel actief. Een man zal gemiddeld bijna vijf jaar langer de liefde bedrijven dan vrouwen. Op 55-jarige leeftijd hebben mannen nog 15 jaar van actief seksleven voor de boeg. Vrouwen moeten het op die leeftijd gemiddeld met een vooruitzicht van 10,5 jaar stellen.

Maar ook in de leeftijdscategorie 75- tot 85-jarigen is nog steeds 38,9 procent van de mannen actief, tegenover 16,8 procent van de vrouwen. Daarnaast heeft 41,2 procent van de mannen op die leeftijd nog steeds zin in seks, een pak meer dan bij de vrouwen (11,4 procent).

De sleutel voor een gedreven seksleven ligt in een goede gezondheid, blijkt uit het onderzoek. Een gezonde levenswandel stimuleert de 'sex drive' en het genot. Fitte personen zijn zelfs twee keer zo actief als hun minder gezonde of zieke medemensen. Ze zullen ook regelmatiger seks hebben - een of meerdere keren per week - en ook de kwaliteit van hun minnespel ligt hoger.

Praktisch

Waarom mannen langer actief blijven dan vrouwen is minder duidelijk. Een van de redenen is puur praktisch: de beschikbaarheid van een partner, zeggen de onderzoekers van de University of Chicago. Drie op de vier mannen heeft naar eigen zeggen een partner, ongeacht de leeftijdscategorie. Bij de vrouwen is dat maar twee op de drie.

Dat verschil wordt verklaard omdat de man in een relatie doorgaans iets ouder is dan de vrouw. Bovendien leven vrouwen langer dan mannen, wat mee het verschil in de hoge leeftijdscategorie verklaart.

Vrouwen vinden het ook het minder erg dat hun seksleven op een bepaald moment afloopt, ook al zijn ze minder jaren actief dan mannen. Ze ervaren het vaak niet als 'een probleem', blijkt nog.