Vlaamse regering wil snel antwoord van Opel-baas
Opel-baas Nick Reilly Foto: reuters
De Opel-topman moet binnen de week antwoorden op het tegenvoorstel van de vakbonden, zegt minister-president Kris Peeters.

Peeters vergaderde vanmiddag met de Opel-stuurgroep, waarin vakbonden en werkgevers vertegenwoordigd zijn. Ook de Vlaamse ministers Ingrid Lieten en Philippe Muyters zaten mee aan tafel, naast vertegenwoordigers van de federale regering en van Vlaanderen bij de Europese Unie.

Peeters en de stuurgroep eisen een snel antwoord van Opel-topman Nick Reilly op het tegenvoorstel dat de vakbonden hebben gedaan om de Opel-fabriek in Antwerpen te kunnen redden.

"Zijn antwoord kan geen week op zich laten wachten. Als het antwoord positief is, zien we elkaar opnieuw", verklaarde Vlaams minister-president Kris Peeters woensdag na afloop van de vergadering met de stuurgroep. "We zullen dan de acties op elkaar afstemmen om naar investeerders te zoeken."

"We hebben een stand van zaken opgemaakt van het tegenvoorstel dat de vakbonden dinsdag hebben overgemaakt aan de Opel-top", verklaarde Peeters. In het voorstel is gevraagd om Antwerpen tot eind 2011 de tijd te geven om op zoek te gaan naar investeerders. Om die periode te overbruggen, vragen de vakbonden ook om de productie in de fabriek op peil te houden: dit en volgend jaar 60.000 geproduceerde wagens.

Rudi Kennes van het ABVV verwacht dat Reilly niet anders zal kunnen dan "ja" zeggen op het voorstel. Hij wees erop dat hij geld bespaart door op het tegenvoorstel in te gaan. "Hij moet minder ontslagvergoedingen betalen voor Antwerpen en bepaalde ploegen (in buitenlandse Opel-fabrieken) later opstarten."

Minister Peeters zei ook de druk op Europees niveau hoog te willen houden.