Deminor eist schadevergoeding van Fortis
Pierre Nothomb van aandeelhoudersorganisatie Deminor. Foto: © REUTERS
Deminor stelt een aansprakelijkheidsvordering in tegen Fortis voor de rechtbank van koophandel in Brussel. Het advieskantoor reageert daarmee op de beslissing van de Nederlandse beurswaakhond AFM om Fortis boetes op te leggen voor marktmanipulatie en het niet tijdig melden van koersgevoelige informatie.

Meer dan 2.600 personen zijn al partij bij deze procedure, zegt Deminor in een persbericht. Via de procedure wil het kantoor een schadevergoeding vorderen voor de personen die schade hebben geleden omwille van de misleidende informatie verstrekt door Fortis.

Ook de belangenvereniging Dolor voelt zich gesterkt door de uitspraak van de Nederlandse beurswaakhond. Een lid van Dolor diende al op 10 oktober 2008 een strafklacht met burgerlijke partijstelling in bij de Brusselse onderzoeksrechter.

"De beslissing van het AFM bevestigt onze stelling dat de bestuurders van het oude Fortis de aandeelhouders misleid hebben," stelt Hendrik Boonen, voorzitter van Dolor. "Dit is echter volgens ons nog maar het topje van de ijsberg omdat het strafonderzoek een veel ruimere periode bestrijkt die teruggaat tot 2007."

De advocaat van Dolor meent dat het een goede zaak zou zijn, mocht het hele dossier van het AFM bij het Belgische dossier gevoegd worden. Boonen schat de schade door marktmanipulatie vanwege Fortis op 9 euro per aandeel.