Vlaams Onderwijsminister Pascal Smet blijft volgens Brussels minister Jean-Luc Vanraes, bevoegdvoor het Nederlandstalig onderwijs in Brussel, het tekort aan scholen in het hoofdstedelijk gewest negeren.

'De minister ontkende opnieuw dat er capaciteitsproblemen zijn in het Nederlandstalig onderwijs en wenste zelfs niet in te gaan op de Brusselse onderwijsproblematiek', stelt Vanraes na de uitspraken van Smet tijdens het actualiteitsdebat in het Vlaams parlement.

De cijfers kunnen volgens Vanraes niet ontkend worden: tegen 2015 zijn er in het Brussels gewest 15.000 nieuwe plaatsen nodig, waarvan volgens de 80-20 procent-regel er 3.000 door het Nederlandstalig onderwijs moeten ingevuld worden.

Minister Vanraes wacht nu 19 maart af, het einde van de eerste inschrijvingsperiode, waarna zal blijken of er nog een tekort aan klasjes is. Maar hij vreest dat minister Smet niet erg geneigd is om bij een tekort zijn verantwoordelijkheid voor het Nederlandstalig onderwijs in de hoofdstad van Vlaanderen op te nemen.