De boekingssite voor hotels www.hotelsto4u.com verkoopt hotelkamers zonder dat aan de hotels zelf te melden.

De waarschuwing komt van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Ook in België is er een gedupeerde consument. Test-Aankoop en het Europees Centrum voor de Consument (ECC) wijzen er op dat zulke dubieuze boekingssites als paddenstoelen uit de grond schieten.

Nederlandse consumenten stonden in een aantal gevallen voor de hoteldeur met een reservering waar geen gegarandeerde betaling tegenover stond. De klanten gaven aan dat ze via de Engels-Amerikaanse site hadden geboekt, maar de hotels waren daarvan niet op de hoogte. Sommige gasten hadden al wel een betaling gedaan.

Op de site staan honderden hotels waar de consument een boeking kan doen, waaronder ook Belgische hotels in onder meer Antwerpen, Brugge, Ieper, Gent en Brussel. Bij het ECC heeft men weet van één klacht van een Belgische consument die de dupe werd van de site.

Volgens Test-Aankoop is het geen nieuw fenomeen. "Internetsites waarop je vakantiehuisjes, hotels of campings kan boeken, schieten als paddenstoelen uit de grond. Het zijn doorgaans eenmansbedrijven die snel winst willen maken en ook snel weer verdwijnen", legt Hans De Coninck uit. Hij wijst onder meer naar de oplichtingszaken van vorig jaar met Spaanse vakantiehuisjes.

Volgens De Coninck werkt de Europese Commissie aan een herziening van de richtlijn rond pakketreizen. "Die richtlijn ontstond voor de opkomst van internet en is verouderd. De Commissie wil de wetgeving verbeteren zodat de consument beter beschermd is."