De studie over het klimaat waarin twee hoogleraren en een doctoraatsstudent van de Universiteit van Tilburg beweerden dat de temperatuur op aarde de komende 50 jaar met meer dan 4 graden kan stijgen, zou gebaseerd zijn op verkeerde gegevens. Althans, dat wordt beweerd op Climategate.nl.

De site, die zichzelf een 'spraakmakend platform voor feitelijke stroomlijning van de maatschappelijke klimaatdiscussie' noemt, legde de informatie voor aan milieueconoom Ross McKitrick, die meteen brandhout maakte van de studie.

Volgens McKitrick zouden de wetenschappers uit Tilburg gebruik gemaakt hebben van data van de Britse Climatic Research Unit die op haar website zelf meldt dat die info niet geschikt is om veranderingen in het klimaat te bepalen. 'Slordige wetenschap', is de conclusie van McKitrick dan ook.

Ook hoogleraar klimaateconomie Richard Tol maakt op Climategate.nl brandhout van de studie omdat er onder meer geen rekening zou gehouden zijn met de rol van de oceanen in de problematiek. 'Tweederde van de aarde is oceaan en veel van de extra energie in het klimaat gaat in de oceanen zitten. Dat moet je meenemen anders zit je helemaal fout.'