Carrefour wil deel tewerkstelling garanderen
Foto: mhb
Gérard Lavinay, de gedelegeerd bestuurder van Carrefour Belgium, is bereid tijdens de onderhandelingen over het ingrijpende herstructureringsplan bij de warenhuisketen te praten over een garantie op het behoud van een bepaalde hoeveelheid tewerkstelling.

De directie beantwoordde woensdag vier vragen van de vakbonden. "Een perfect antwoord hebben we daar niet op gekregen", zegt BBTK-secretaris Jan De Weghe. "Een negen op tien is het dus niet geworden, maar het was ook geen onvoldoende. We hebben een aantal openingen gekregen."

De Weghe onthoudt vooral dat Lavinay bereid is te praten over een garantie op een zeker tewerkstellingsvolume. Hoe dat precies ingevuld moet worden, zal moeten blijken tijdens de verdere onderhandelingen. Blijkbaar wil de Carrefour-topman ook niet langer koste wat kost het paritair comité 312 afschaffen, zegt De Weghe. Het personeel van Carrefour behoort tot dat paritair comité, waardoor ze een hoger loon hebben dan de werknemers van de concurrentie.

De vakbonden leggen het resultaat van de ondernemingsraad van woensdag donderdagvoormiddag voor aan hun achterban. Om 14 uur komt het gemeenschappelijk vakbondsfront samen. Daarna moet duidelijk worden of er dit weekend nieuwe acties komen.

De informatiefase gaat intussen voort. De volgende vergaderingen zijn vastgelegd op 15 en 16 maart. Volgende maandag staat het commerciële herlanceringplan op de agenda, de dag daarna geeft de directie een antwoord op nog niet beantwoorde vragen.