Vijf Franse en Duitse leden van het Europees Parlement hebben een open brief geschreven waarin ze de "massale arrestaties" en aanhoudingen van Koerden in België, Frankrijk en Italië aan de kaak stellen. "Deze arrestaties stigmatiseren de Koerdische gemeenschap in Europa en schaden de democratische opening die in Turkije wordt gemaakt", schrijven ze.

De brief wordt bezorgd aan de regeringsleiders van de EU-lidstaten en de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie. Onder meer de Turkse ambassadeur in België krijgt een kopie.

Op een persconferentie spraken EU-parlementsleden José Bové (De Groenen) en Jürgen Klüte (GUE/NGL) woensdag van een heksenjacht. "De Europese landen leveren kritiek op Turkije, maar nu pakken ze de Koerden zelf aan. Dit is een schande voor de EU", luidde het.

De schrijvers, die hun brief beginnen met een verwijzing naar uitzendapparatuur van Roj TV die bij de huiszoeking in Denderleeuw beschadigd raakte, pleiten ervoor dat de lopende onderzoeken volledig zouden zijn, transparant, efficiënt, onpartijdig en onafhankelijk, "zoals gegarandeerd door de internationale standaarden voor de bescherming van de rechten van de mens".

Het feit dat in Frankrijk Ali Mehmet Dogan, een gelauwerd vredesactivist, werd gearresteerd en in beschuldiging gesteld in het kader van een terrorismeonderzoek, zaait twijfel over de gegrondheid van de lopende onderzoeken, leest de brief.

De lidstaten van de Unie wordt gevraagd Turkije aan te moedigen zijn democratische opening naar de Koerden van afgelopen herfst verder te zetten. Ook moeten de arrestanten zo snel mogelijk weer vrijgelaten kunnen worden.