Kim Clijsters maakte comeback van het jaar
Foto: epa
Kim Clijsters heeft op de Laureus Awards in Abu Dhabi de prijs voor beste comeback van het jaar gewonnen. Ze haalde het voor zevenvoudig Tour-winnaar Lance Armstrong. Usain Bolt en Serena Williams werden Sportman en Sportvrouw van het Jaar.

De Laureus World Sports Awards, ook de 'Oscars van de Sport' genoemd, bekronen elk jaar de beste sportmannen en -vrouwen van de planeet. De laureaten worden gekozen door een jury van 46 sportpersoonlijkheden als Martina Navratilova, Franz Beckenbauer, Boris Becker, Sebastian Coe en Alberto Tomba.

Clijsters keerde in 2009 na een afwezigheid van twee jaar en een bevalling terug in het tennis en won meteen de US Open. Ze was niet aanwezig op de uitreiking, maar liet wel weten dat ze bijzonder blij was met de prijs.

Clijsters: '2009 was erg emotioneel jaar'

'Deze award winnen is erg speciaal voor mij. Ik ben bijzonder blij dat ik mijn naam naast al die andere grote kampioenen kan zien staan', vertelde Clijsters. '2009 was een erg emotioneel jaar voor mij. Ik verloor mijn vader, en de overwinning op de US Open kwam volledig onverwacht.'

De tennisster vertelde verder dat ze geen spijt heeft van haar comeback. 'Ik ben erg blij dat ik de beslissing heb genomen om terug te keren. Ik heb nu mijn familie, die ervan houdt  om met mee te reizen.' Clijsters hoopt zelfs dat ze voor een trend zal zorgen: 'Nu Justine Henin en ik er terug staan komen misschien meer speelsters terug. Dat zou alleen maar goed zijn voor de sport.'

'De tennissport heeft de jongste jaren geleden onder het feit dat topspeelsters door blessures en stress te vroeg afscheid namen', beaamde jurylid Martina Navratilova. 'Kim Clijsters zorgde met een fenomenale comeback voor de ommekeer. Er is niemand die deze Award meer verdient. Er is veel wilskracht nodig om weer in het zo veeleisende tenniswereldje te stappen. Kim slaagde er wonderwel in de knop onmiddellijk om te draaien en had in een mum van tijd een grandslamtoernooi gewonnen. Dat is een heroïsche prestatie.'

Beter dan Armstrong

Clijsters had voor de Comeback of the Year Award de concurrentie van de Amerikanen Lance Armstrong (derde in de Tour), Brett Favre (american football) en Tom Watson (golf), de Britse Jessica Ennis (wereldkampioene zevenkamp) en de Kroatische Blanka Vlasic (wereldkampioene hoogspringen). Ze is de tweede Belg die een Laureus Award krijgt. Justine Henin werd in 2008 verkozen tot Laureus World Sportswoman of the Year.

Spurter Usain Bolt won vorig jaar drie keer goud op het WK atletiek en volgt zichzelf op als Sportman van het jaar. Serena Williams won de Australian Open en Wimbledon en is de opvolgster van Jelena Isinbajeva.

De winnaars in de 7 categorieën
Laureus World Sportman van het jaar: Usain Bolt
Laureus World Sportvrouw van het jaar: Serena Williams
Laureus World Team van het jaar: Brawn GP Formula One
Laureus World Doorbraak van het jaar: Jenson Button
Laureus World Comeback van het jaar: Kim Clijsters
Laureus World Sporter met een handicap van het jaar: Natalie du Toit
Laureus World Actiesporter van het jaar: Stephanie Gilmore