'Op 1 september plaats voor elk kind'
Foto: '
Op 1 september zullen alle kinderen in Vlaanderen een plaats op een school hebben. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) woensdag beloofd in het Vlaams parlement. De SP.A-minister wil nog voor de zomer een duidelijk beeld krijgen van het capaciteitsprobleem in de Vlaamse steden en verwacht dat de steden en gemeenten hun vraag en aanbod in kaart brengen.

Het Vlaams parlement debatteerde woensdag over het capaciteitsproblemen in het Vlaamse onderwijs, en met name in de Vlaamse steden. Vooral in Antwerpen, Brussel en Gent dreigt een tekort van duizenden plaatsen in kleuter- en lagere scholen.

Na een rondje ’zwartepieten’ over wie schuld zou hebben aan de achterstand in de scholenbouw, suggereerde elke partij zijn oplossingen. Zo pleit Groen! voor de oprichting van een ’noodfonds’. Ook Open VLD wil dat er snel extra geld wordt vrijgemaakt. Vlaams Belang en Lijst Dedecker stellen dan weer voor om te snoeien in de middelen voor gelijke onderwijskansen (GOK-decreet) en zo geld vrij te maken. Meerderheidspartijen CD&V en N-VA suggereerden een verlaging van de btw voor scholenbouw.

Minister Smet wil eerst en vooral duidelijk zicht krijgen op het capaciteitsprobleem. Bedoeling is dat alle steden en gemeenten nog voor de zomer vraag en aanbod in de scholen in kaart brengen. Op basis daarvan zullen oplossingen uitgewerkt worden. Intussen is het de bedoeling dat elk kind op 1 september een plaats zal krijgen op de schoolbanken.