Na de kinderrechtencommissaris reageren ook verschillende Franstalige organisaties die zich bezighouden met hulpverlening aan jongeren afwijzend op het voorstel van Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) om de opleiding van jonge delinquenten aan militairen toe te vertrouwen.

In een gezamenlijk persbericht bevestigen de organisaties, waaronder de Jeugdraad en de Federatie van educatieve preventie-instellingen (FIPE), dat je inderdaad jongeren die op het foute pad raakten aan militairen moet toevertrouwen, indien je twijfelt aan het professionalisme van de opvoeders, indien je jongeren verantwoordelijk stelt voor de misdrijven van volwassenen, en indien je de statistieken negeert die spreken van een daling van de jeugdcriminaliteit. Dan moet je ze inderdaad toevertrouwen aan militairen, alle kazernes openhouden en zoveel mogelijk jongeren opsluiten, stellen ze in koor.

Zelf oordelen de organisaties dat met name de professionalisering van de opvoedingsberoepen van fundamenteel belang is. "De criminaliteit raakt niet opgelost met opsluiten alleen. Een preventieve aanpak werpt op termijn veel meer vruchten af", benadrukken ze.

Nultolerantie is volgens hen hoe dan ook onhoudbaar. Het maakt de weg vrij voor excessen en leidt slechts tot uitsluiting. Ze vragen dan ook te stoppen met het investeren in repressie en eerder in te zetten op de ontwikkeling van een preventieve, opvoedingsgerichte en inclusieve aanpak.